top of page
Afbeelding van WhatsApp op 2023-10-25 om 17.50.36_d218eae7.jpg

Home / Nieuws / Het Haantje van Buchten

Het Haantje van Buchten

 

Wie de A2 langs de afslag Holtum-Noord rijdt, kan er sinds woensdag niet meer omheen: een imposante stalen haan, dertien meter hoog en duizend kilo zwaar. Dit majestueuze kunstwerk, genaamd "Het Haantje van Buchten", is nu al een niet te missen landmark langs deze drukke snelweg.

Het Haantje is onder meer getransporteerd op onze dieplader die een een efficiënte oplossing heeft geboden voor de bijzondere constructie van het haantje. De creatie is gemaakt door kunstenaar José Fijnaut uit Beek, in opdracht van onder andere de gemeente Sittard-Geleen en vormt een markering voor het grote infrastructurele project Operatie Bottleneck. Twee jaar geleden werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waarbij Fijnaut uiteindelijk de opdracht binnenhaalde.

Het kunstwerk, bestaande uit aluminium en goud gepoedercoat, is zeven meter hoog en staat op een sokkel van nog eens zes meter. "Meestal als ik een beeld maak voor buiten, denk ik; die had nog wat groter gemoeten," vertelt Fijnaut. "Je maakt het binnen en dan lijkt het heel groot. Maar eenmaal buiten valt het dan tegen. Dat heb ik nu helemaal niet. De maat is mooi, de kleur is beter uitgekomen dan ik dacht. Het is altijd spannend om het eindresultaat te zien, maar ik ben best wel trots ja. Heel tevreden."

Voorbijgangers en automobilisten zullen ongetwijfeld versteld staan van de imposante verschijning van Het Haantje, dat nu al de aandacht trekt langs de A2. Met zijn onmiskenbare aanwezigheid vormt het niet alleen een eerbetoon aan vakmanschap, maar ook een prachtige toevoeging aan de omgeving.

Bron: https://www.l1nieuws.nl/entertainment/2658918/het-haantje-van-buchten-is-niet-te-missen-langs-de-a2

bottom of page